Friday, October 28, 2016

"Upoznaj me sa..." 1. deo: PRAJMERI za lice

Bonjour!
Danas počinjemo seriju postova nazvanu "Upoznaj me sa..." u kojoj ću detaljno pisati o svakoj posebnoj grupi proizvoda koju nanosimo i to redosledom kojima bismo ih i stavili. Osobama koje se aktivno bave šminkanjem ili ih ovo baš zanima verovatno neće biti toliko inspirativno, stoga, ovo je namenjeno onima koji žele da saznaju nešto više od njihove svakodnevne rutine a nisu ludi za šminkom. Pa započnimo!
 PRAJMERI :) 

Jedan korak u šminkanju koji može mnogima biti preteran ili nepotreban (ukoliko imaju malo vremena i veoma lepu kožu) ili pak neophodan i bitan (ukoliko je svečana prilika u pitanju ili im lice traži to nešto "smthin' smthin' " - ovo nema smisla napisano, ali je car ko skonta :P ).

Kada se stavlja prajmer? 

Prajmer (kako mu ime kaže "prime" - prvenstveno, inicijalno) koristi se pre pudera (tečnog ili u prahu), a nakon čišćenja lica i možda neke kremice za lice (mada i krema može biti primer :D)

Čemu služi prajmer?

U suštini on ima nekoliko uloga:
1. Da pomogne da puder preko njega lakše klizi po koži (tako što popuni pore, rupice, zagladi suve delove kože i napravi glatku površinu na koju posle stavite puder)
2. Pomaže da vam šminka duže traje jer ima to pomalo "lepljivo" svojstvo (obično je to glicerin) koje povezuje vašu kožu i šminku (zamislite princip obostrano lepljive trake)
3. U zavisnosti od tipa prajmera koji koristite može da vam dodatno hidrira ili matira kožu nadomešćujući ono što vašoj koži fali.
4. Posebna vrsta prajmera služi i za korekciju boje na licu.

Kakvi sve prajmeri postoje?

Kada krenete u potragu za svojim idealnim prajmerom morate imati u vidu šta je to što želite da on uradi za vašu kožu.

Silikonski: Ukoliko imate proširene pore koje se vide i kada stavite puder ili imate masnu kožu koja posle par sati prosija ispod pudera za vas je SILIKONSKI, matirajući prajmer. Njegova tekstura je kao gel koji je onako klizav pod prstima i obično je skroz providan. Na koži on izgleda mat, a kada pređete prstom preko njega deluje kao svila (klizava svila... ne umem d'opišem).
Tip: Prepoznaćete ga po tome što u sastavu među prvih nekoliko stvari ima jedinjena koja se završavaju sa -cone, -methicone ili -siloxane (dimethicone, trisiloxane)

Kremasti: Ukoliko vam koža više vuče ka suvljoj ili normalnoj, kremasti prajmeri su za vas. Na koži se ponašaju kao kremica, hidrijaju kožu, omekšava suve delove i pomaže da vam da imate divnu i hidriranu kožu ispod pudera. Postoji oni kremasti prajmeri koji su malo gušći (predviđeni za prilično suvu kožu) a postoje i oni koji podsećaju na losion i brzo se upijaju (za normalnu kožu).
Takođe postoje i oni kremasti prajmeri koji su mešavina iluminatora i prajmera koji vašoj koži daju i dodatni sjaj ispod svega.
Tip: I vaša dnevna krema je prajmer ukoliko imate suvu ka normalnoj koži.

Prajmeri za korekciju boje: Ukoliko imate izraženo crvenilo na licu, ili delujete umorno i koža vam je izgubila blistavost postoje i prajmeri koji u sebi imaju i malo boje (koja naravno nije mnogo jaka, blaga je pokrivna moć) koja služi da izjednači i neutrališe boju vaše kože (o ovome će biti više reči i kad budemo o korektorima pričali, ali čisto da se zna da ima i ovakvih prajmera).Tip: Zeleni prajmer je za crvenilo na koži, ljubičasti i rozikasti prajmer je za vraćanje blistavosti tamnijoj koži (super za stariju kožu) a prajmeri žute boje i boje breskve neutrališu tamne flekice po licu i vraćaju blistavost svetlijoj koži. 


Koji način je najbolji za nanošenje prajmera?

Najbolje je stavljati prajmer prstima jer toplota vaših prstiju omogućava da se on bolje otopi i upije u kožu. Takođe manje je bolje u ovom slučaju jer ukoliko ga stavite previše dobićete kontra-efekat, šminka će vam se nanositi neravnomerno, ili će vremenom da se pomera ili klizi. Kada ga naneste sačekajte malo da se osuši i upije i onda nastavljate dalje sa šminkom.


Zanimljivost: Nivein aftershave balzam je odličan prajmer, jer ima dosta glicerina koji lepi šminku za vaše lice, tako da ukoliko imate nekog mužjaka koji se brije, maznite mu aftershave, i isprobajte (ja sam iskoristila punu bočicu i fenomenalno radi ovaj posao, miris se potpuno izgubi nakon što se upije u kožu)

Naravno prajmer vam apsolutno nije neophodan, obična krema koju koristite je dovoljna, ovo je jednostavno taj jedan dodatni korak koji uradite ako imate neku specijalnu priliku (mislim... svaki dan je specijalan :) ) ili želite dodatno da nadogradite svoju kožu. 


Dva prajmera koja ja naizmenično koristim su Aurin "Prime me!" i kremicu za lice (koja može biti i prajmer) Belita Young za mladu kožu i oba su predivna. Ukoliko vas zanima detaljnije o njima napišite u komentarima i rado ću podeliti :D

Da li uopšte koristite prajmer svakodnevno? Ako koristite koji vam je omiljeni za vaš tip kože? 







No comments:

Post a Comment