Wednesday, October 12, 2016

Cut Crease tehnika u 8 koraka :)

Hellou!

Ove srede eksperimentišemo sa tehnikom šminkanja koja nam dolazi iz arapskih zemalja - cut crease tehnika (u narodu poznato kao "seča kapaka" (sta?) ..šalim se..)
Budući da je lice bio jedini izloženi deo tela u arapskim zemljama, sav fokus trebalo je da bude na njemu, te su tako i nastali razni trendovi u šminci.
Cut crease tehnikom možete se našminkati da deluje veoma dramatično, koristeći puno crnog ajlajnera, veštačke trepavice, šljokice i pigmente, ali isto tako možete primeniti ista pravila i ublažiti izgled tako da bude prihvatljiv za svaki dan.
Ja cu vam pokazati najosnovniju varijantu, pogodnu i za svečane prilike i za svaki dan, u zavisnosti od toga šta pojačate od šminke i to sve u 8 koraka. Pa da krenemo...




1. Na ceo kapak nanesite tečnu bazu za senku (u ovu svrhu vam idealno može poslužiti i bilo koji svetliji tečni korektor).
Ovim korakom neutrališete boju svojih kapaka i pravite blago lepljivu podlogu na koju će da se uhvate sve senke koje budete stavljali preko, čime produžavate postojanost senki na kapku (ništa nema da bega!)

2. Tečnu bazu za senku setujte senkom u boji vaše kože (puder u prahu koji koristite za setovanje lica radi apsolutno divan posao).
Setovanjem baze neutralnom senkom obezbedjujete ravnomerno nanošenje svih sledećih, jačih boja na kapku. Bez ovog koraka može da se desi da se boja neravnomerno rasporedi po kapku jer se zalepi za bazu ispod i onda na mestu na kome ste prvo naneli senku ostane više pigmentacije nego na nekom drugom.

3. Samo u pregib kapka precizno nanesite tamniju senku od prvobitne, neutralne.

 Možete naneti odmah tamniju senku, ali za skoro nevidljiv prelaz izmedju neutralne i tamnije senke preporučuje se da isti postupak primenite sa još nekoliko neutralnih senki (idući od svetlijih ka tamnijih) koje se nalaze u spektru između te dve boje. Takođe, što je tamnija senka to je cut crease efekat veći.   
Važno je da budete precizni u ovom koraku i da senku nanosite manjom četkicom kako biste naglasili mesto gde želite da "presečete" kapak.




4. Ravnom pljosnatom četkicom, pređite precizno tečnim korektorom preko celog pokretnog dela kapka do najtamnije linije u pregibu.
Ovaj korak vam dozvoljava da budete malo manje precizni prilikom nanošenja tamnijih senki upravo zbog toga što ih možete "počistiti" korektorom da deluju precizno. 


5. Setujte senkom deo gde ste naneli tečni korektor.

Ovde se primenjuje slična logika kao i u drugom koraku. Setujemo i da se korektor ne bi preslikao na gornji deo kapka, a i kako bi se napravio veci kontrast između pregiba kapka i pokretnog dela kapka. Jasno vam je da je ovo prilika da stavite bilo koju boju na kapak, ukoliko želite ovaj izgled u boji.




6. Nanesite tečni crni ajlajner.
Ovime ćete definisati liniju oka, i dati još veću dramatičnost celom izgledu. Možete napraviti tanku liniju ili preći pola kapka ajlajnerom. To će zavisiti od toga šta volite, za koju priliku se spremate itd. Takođe kraj ajlajnera može seći liniju u pregibu kapka a možete  izvući tu liniju  da ide paralelno sa ajlajnerom (opet, stvar lične preferencije, ja ću se ovde fokusirati na što jednostavniji izgled).

7. U vodenu liniju donjeg kapka nanesite olovku za oči. 
Olovka može biti bela ili u boji kože ukoliko želite da vizuelno povećate oči, može biti tamna ili crna ukoliko želite zavodljiv izgled koji će vam prelepo uokviriti oči a i može biti u bilo kojoj boji ukoliko želite dodate interesantan detalj. 

8. Završite izgled beskonačnim slojevima maskare ;)
Maskara je ono što zapravo svakom izgledu na kraju da poentu, tj nekako ga oživi. Često se uz ovakav izgled i stavljaju veštačke trepavice tako da nemojte se bojati da ćete preterati sa maskarom, u ovom slučaju tako nešto ne postoji. 


Nadam se da sam usprela malo da približim ideju iza ove tehnike. Moj primer odnosi se na najneutralniji izgled, kako bih približila gde bi šta trebalo da ide :)
Na kraju krajeva, uvek možete zanemariti sve ovo i dodati svašta nešto, i dalje će to biti cut crease.
             
  Da li volite ovu tehniku? Da li imate neke savete kako unaprediti ili učiniti nešto lakše? Ostavite komentar, podelite mišljenje, volela bih da ga čujem :D





2 comments:

  1. Odlicno si to uradila. SUper koristan post :)
    www.fashionovertherainbow.com

    ReplyDelete