Thursday, January 26, 2017

PMS lice: kako šminkom poboljšati raspoloženje?

Tih par dana:

*Jede mi se čokolada.* (posle čokolade) *...i tunjevina i majonez i jabuka i jogurt i čvarci i ......*
(pet minuta kasnije) *cries in spanish* *što nemam samokontrolu? šta ja radim sa sobom? šta je život?* *vidi ovu facu, koliko sam ružna* (nakon umivanja i smirivanja) *jao koji haos, tačno me je udario PMS, ali dobra stvar je što ja to prepoznajem i rešavam sama sa sobom da budem pozitivna i da ne dozvolim da mi to utiče na raspoloženje to su samo horm....* *jao bože opet nisu zatvorili vrata za sobom, ZAŠTO je to toliko teško?! Zašto?! Jel su rođeni u čamcu?!?!?!?! poludeću!!! AAaaaaaaa!* *treba mi nešto da me smiri.* *Jede mi se čokolada.*

repeat.


Ako ste normalna žena razumete, ako ste srećna žena i ne razumete... samo uživajte.
To su oni dani kad nemaš pojma šta te je snašlo, i obično tek posle par dana skontaš da je to ustvari PMS, jer ti je stvarno čudno da plačeš na post kučeta koji prvi put proba limun (jer je zaboga preslatko i kako su to mala bića i kako mi moramo da ih volimo i da li se sećaš kad si ti prvi put probala limun i ...).
Međutim, život ne staje kad smo u PMSu i obaveze su i dalje tu da nas izvuku iz kreveta i bace u taj spoljašnji svet, gde moramo da komuniciramo sa drugima. Zato ću vam predložiti neke korake, kako da šminkom i negom tih dana, sačuvate unutrašnji mir.

Priprema pre šminkanja

Svima nama lice drugačije reaguje na PMSične momente. Najčešća su dva scenarija: naduvena faca sa pomalo otečenim kapcima ili usukana faca, kojoj fali živost i koja postane sva nekako sasušena i siva.

Cela filozofija šminkanja u ovom periodu jeste da "odglumimo" taj neki naspavani, srećni, budni, zdravi i rumeni izgled (iako zapravo hoćemo da pobijemo pola populacije).
Stoga i priprema šminkanja podrazumeva par koraka koji su tu da razbude našu kožu.

Za instant razbuđivanje kože (i uma) ujutru, toplo se preporučuje umivanje hladnom vodom (ovo smanjuje otečenu jutarnju facu). Takođe možete veče pre toga staviti neku tkaninu ili vlažan peškirić u frižider i ostaviti preko noći da se fino ohladi i onda ujutru zaroniti celu facu u to. Ohlađene kašike za područje naduvenih kapaka i podočnjaka su isto divan trik.


Dobra stvar koju možete da uradite pre šminkanja je da se namackate nekom maskom za razbuđivanje lica. Možda imate neku masku sa upravo tim tvrdnjama na bočici, ali ukoliko nemate, možete iskoristiti bilo kakvu kombinaciju kućnih sastojaka za koje znate da bi vam prijale. Ja volim onu sa kafom i kokosovim uljem (budući da će sve što ima kofein takođe razdrmati kožu (a i dušu hihihi) ).

Zatim namažite neku hidratantnu kremu koja će vam dati taj negovani i nahranjeni izgled i spremne ste za drugi korak: šminku.



Šminkanje

nekada jednostavno sebi izgledate ovako ma šta god uradili

Prva stvar koju toplo preporučujem kod PMSičnog šminkanja jeste da ostavite sebi dovoljno vremena za to (ukoliko možete). Možda vam se pojavio neki slatki Mont Everest na sred čela, ili ste se veoma iznervirali na činjenicu da vam je kosa u pubertetskoj fazi i protivureči vam u svemu što vi zamislite i onda se još dodatno nervirate i stresirate. Tako da verujte mi, lakše će vam biti ako imate pola sata, umesto 5 minuta.


Nakon podloge koju nanosite, posvetite više pažnje korektoru. U ovim trenucima biće vam najbolji prijatelj.
Budući da nam je cilj da izgledamo što friškije (friška riba), ne zaboravite da stavite korektor u sam unutrašnji ugao vašeg oka (jer tu ste najtamniji) i slobodno stavite malo više nego inače na sve problematične delove..
Još jedan dobar savet je da napravite efikasniju raspodelu šminkerskog vremena i utrošite više vremena prikrivajući tih par bubuljica koje su vam izašle ili te tamne krugove ispod očiju, nego recimo na stavljanje senke za oči. Te male nesavršenosti koje su vam se javile u međuvremenu su ono na šta ćete se vi lično najviše fokusirati u toku dana i zbog kojih ćete biti nesigurni ili neraspoloženi.

Tip: Ukoliko vam izadje ona neka velika bubuljica (više kao brdašce nego one male, lako-pucljive), najlakše ćete je prekriti ukoliko je nakon nanošenja korektora dobro matirate puderom za setovanje lica. Sve što se imalo sija, više hvata svetlo i odaje teksturu vašeg lica, dok su mat stvari teže uočljive jer su imune na svetlo.


                               


Što se šminke na očima tiče, ukoliko su vam malo naduveni kapci držite se malo tamnijih nijansi nego što biste inače stavljali (tamnije vizuelno udubljuje, dok svetlije vizuelno ispupčava (onaj momenat kad nisi siguran kako se kaže, al znate na šta mislim)). Takođe ne komplikujte sa bojama i eksperimentisanjem, nije vam to potrebno uz sve hormone koji teku vama u tom trenutku. Držite se neutralnijih nijansi, lepo definisanih okica i glavnu stvar: maskaru.


Maskara je najlakši način da otvorite oči. Ukoliko imate uvijač za trepavice to će biti trenutak da ga iskoristite. Sa podignutim trepuškama oči izgledaju budnije i svežije tako da ne bojite se da ćete staviti previše. 
Takođe budniji izgled možete postići i stavljanjem olovke u boji kože u vašu vodenu liniju (čime varate oko da su vam beonjače veće) i isto stavljanjem tačkice hajlajtera u sam unutrašnji ugao oka.

ovo nisam ja.
*nismo ni mislili da si ti*
Za imitiranje svežine lica, ne postoji bolja stvar od rumenila. Rumenilo je ona stvar koja deluje nebitno sve do trenutka kada ga stavite i shvatite da odjednom izgledate življe.
U trenucima kada je cela poenta šminke da ste se vi naspavali, pa ste trčali, pa ste toliko aktivni da se prosto prirodno rumenite (a ne da ste cmizdreli do pola 4h  ujutru zato što ste gledali neki najgluplji chick-fling film u kome ste već po naslovu znali šta će se sve desiti) rumenilo obavlja pola posla.

Takođe ono što možda niste znali jeste da rumenilo pravilo stavljeno (malo dalje od nosa) čini da vaše beonjače izgledaju još belje, što vas još jednom čini zdravijima.

Kada su usne u pitanju, izaberite onaj ruž sa kojim se vi osećate najopuštenije. Vaš happy ruž. Možda volite da imate malo boje na usnama, da se osećate ženstveno i sređeno - onda uzmite neki crveni, pink, neku berry nijansu. Možda volite da vas niko ne primećuje tada, jer samo želite da se sakrijete - izaberite neki nude ruž, labelo ili sjaj za usta. 

e ovo sam ja.
*ok. ovo već liči na tebe.*

Dakle šta god vas čini srećnima. Poenta je da se osećate lepo i privlačno i da možda baš šminka bude ona stvar koja će poslužiti kao slamka za koju se hvatate da se isčupate iz dana kada vam nije ni do čega.

Takođe obucite se u nešto udobno, po mogućstvu u nekoj boji koja diže raspoloženje i razvedrava vam lice. I samo lagano. Na kraju krajeva dosta toga je i u glavi. 


uboli su ga k'o prstom u oko


Nadam se da ste saznali nešto novo. Da će vam možda poslužiti u svim tim sluđujućim danima i da će drugi ljudi možda manje ispaštati (šalim se, a i ja ga pretera u ovom postu kao da smo sve aždaje na PMSu, evo želim ovu zagradu da iskoristim da kažem da nije tako, i da ne mora svaki mesec da bude haotičan, ali ako vam dođe mesec koji je takav makar možete da se zamažete šminkom, uzmete tu čokoladu i pravite se da je sve kul).

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme za mene, do sledećeg četvrtka pouzdrav :*

2 comments:

  1. Milice draga, odličan post! Zaista si me i nasmejala ovom prilikom, ali sam i uživala čitajući ovako zanimljiv tekst. Zaista se pronalazim u mnogim tvojim rečima hah! Jako poučan i koristan post.
    Gotičarka

    ReplyDelete
  2. Jako zanimljiv post bas sam uzivala citajuci ^_^

    Nova sam ako zelis zaprati i uzvraticu, samo ostavi komentar :))

    Novi post
    https://sassyprimadonna.blogspot.rs/

    ReplyDelete