Thursday, December 29, 2016

5 make up saveta za novogodišnju noć!

Pa kude ste ljudi?

Novi, prosto previše očekivani novogodišnji blog (šta?) je konačno tu.
Razmišljala sam se o idealnoj strukturi ovog bloga, da li to da bude šta koja šminka znači, ili predlozi novogodišnje šminke, ili ne znam... neki saveti - šta raditi, a šta ne? I ovo poslednje je pobedilo.

(stvarno htedoh da predložim kao nekoliko make up lookova, ali ovo je onaj pms-ični period, kada izađu sve bubuljice, i bukvalno šta god uradili ne da vam se da izgledate normalno, a kamoli preljepo.)
(i uvek izgledam kao neki slepljeni gušter.)
(nije kao da nekoga zanima.)
(a možda baš nekoga zanima.)
(milice prekini da pišeš u zagradama.)
(ok.)

Pa da počnemo, dakle:

MAKE UP SAVETI ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ  ŠTA JE STRAVA, A ŠTA UŽAS?

1. Prva stvar, vaša šminka za novogodišnju noć treba da traje.

Naravno da ćete biti prelepi u 10h uveče kad ste friško našminkani, istuširani, namontirani, ali posle nekoliko "ajd' da nazdravimo", pozdravljanja i ljubljenja sa svima, i umiranja od smeha, to će sve početi da bledi, da se razmazuje, skida, itd. Zato, vam je moj savet: fiksirajte!
I okej, ako niste kompletno u tom nekom beauty svetu, verovatno nećete imati pravi make up fiksator blizu sebe, ali za tu jednu noć, u toj ulozi se može naći i običan lak za kosu. 

ALI pažljivo, lak za kosu apsolutno nije namenjen za lice i prepun je vrlo štetnih hemikalija, NIKAKO ga ne nanositi u ove svrhe često jer će vam uništiti kožu, ne udisati to, i ne špricati u nos, usta, oči, uši i tako to. Ovo je nešto što sam ja svakako probala i ništa mi nije bilo, za tako, povremeno, za specijalne prilike, međutim stvarno se slažem da je štetno.


Ali da, poenta priče je, ako imate fiksator - fiksirajte to remek delo, tamo negde oko 2h ćete shvatiti zašto. :D Takođe sve što je vodootporno, dugotrajno, za ceo život i to.... sve je to super.
Резултат слика за makeup setting spray
                     

2. Crveni karmin (i svi tamni karmini isto)? Hmmm... 

Možete izgledati kao apsolutna bomba, ali morate ispuniti nekoliko uslova:

- treba vam DOBAR ruž, koji se ne razmazuje, ne bledi tako brzo već ostaje na usnama i ukoliko nije dugotrajni - onaj koji će se dobro nadograđivati kad ga budete popravljali. Ja bih se za bilo kakve proslave i prigode tipa novogodišnje žurke odlučila za tečne mat ruževe jer zaista dugo stoje na usnama, ne razmazuju se i ne ostavljaju tragove (one kad poljubite nekoga, pa ostane na obrazu.. da.. nema toga.. meni se seljanki to desilo na svadbi da sam mladu tako poljubila i umazala...klasična seljanka - u moju odbranu (koja ima jednog člana) prva mi je svadba i nisam imala pojma da mlade treba "čisto onako" da se poljube kad čestitaš...ali dobro...  nećemo sad o meni, nego kako ste vi? ).

- treba vam prelepa podloga, posvetite se tenu i izgledu vašeg lica jer crveni karmini su skloni da istaknu svo drugo crvenilo na ostatku lica - bubuljice, fleke itd.

- treba vam dobra tehnika stavljanja crvenog ruža. Ne brzajte. Lagano. Posvetite se stavljanju nekoliko slojeva na vaša usta za produženo trajanje (prvo hidrirajte usne, zatim stavite olovku za usta preko celih usana, pa prvi sloj karmina, prislonite maramicu i skinite višak i zatim nanesite još jedan sloj)

- trebalo bi da budete neka od onih osoba koje "ne jedu" karmin. Faktor koji je često zaboravljen, a svi znamo da li se to odnosi i na nas. Stavite karmin ne prođe 10 minuta već kreće da se skida... jednostavno nisu svima usne takve da dobro drže karmine.


Dakle ukoliko ste "kvalifikovani" za crveni i tamni karmin samo napred.
(šalim se, svako može i treba da nosi šta god da poželi)




Svakako ako se odlučite za tu kombinaciju evo par saveta:

1. Ponesite maramice za skidanje šminke i neki prirodniji karmin - U nekom trenutku kada karminu više nema pomoći, i kada svako popravljanje i dopravljanje samo pogoršava stvar, najlakše vam je da samo uzmete maramicu, precizno skinete karmin i samo stavite prirodniju varijanu.

2. Proveravajte se češće u ogledalu - ako ste spremni da vas ovo ne smara u toku noći, biće vam veoma korisno, jer se i najmanja greška vidi i to nikako ne izgleda dobro sa crvenim ili tamnijim karminom... (osim ako ne idete na maskenbal i maska Jokera vam se dopada)

3. Uskladite šminku na očima - jeste, svečana prilika je i dozvoljeno je ići jače na oba fronta (usne i oči) ali vodite računa da ne preterate na oba dela, jer vas neće prepoznati iza takve maske.

4. Obavezno stavite rumenilo - često tamni karmini mogu mnogo da ispiju lice i da izgledate umorno. Tu vam je pomoćnik rumenilo, međutim ono mora biti neupadljivo, opet da ne biste imali efekat maske i previše šminke. Moj savet vam je da uvek prvo sve našminkate i tek na kraju posle karmina stavljate rumenilo i tako procenite njegovu jačinu.



3. Šminkajte se na jačem svetlu

Nepisano pravilo je da ukoliko vaša šminka izgleda fenomenalno na najjačem svetlu (najteže je dnevno svetlo) izgledaće fenomenalno i bilo gde drugde. 

Ono što ja radim svaki put kad se šminkam za bitne prilike jeste da uperim lampu direktno u lice, kao neka vrsta reflektora i šminkam se sa uveličavajućim ogledalom . I naravno vidi se svaka greščica, dlačica, nepravilnost i sve izgleda vrlo zastrašujuće (i dan danas me progone te slike noću kad legnem da spavam :O) ali zaista kada se našminkate najbolje moguće u tim uslovima, na svakom slabijem osvetljenju izgledaćete savršeno. 

Poenta je što se na jakom svetlu sve boje mnogo jače vide, tako da na primer vi mislite da ste stavili možda previše rumenila jer ga svetlo pojačava i onda odete u malo tamniju prostoriju i shvatite da zapravo imate savršenu dozu rumenila.

Još jedan savet vezano za svetlo na kome se šminkate, slobodno prekinite šminkanje na pola i idite u drugu prostoriju i pogledajte se pod drugačijim svetlom, uočićete neke stvari koje mogu da se isprave i tako ćete biti prelepi pod svim svetlima - u mraku, pod disko svetlima, pod onim očajnim svetlima u wcu ili hodnicima, u busu na putu do žurke itd. 



4. Uklopite make up priču sa vašom odevnom kombinacijom 

Dobro sada, make up gurui su u fazonu: "um, šminka je jedno, ja sam slobodni umetnik, ne zanimaju me pravila" msm, to je okej sve, ali negde u stvarnom životu ima razlike ukoliko delujete kao da su vam i glava i telo iz iste priče ili ne.

Pritom ovim savetom ne mislim samo na bukvalno uklapanje šminke sa odećom tipa zlatna suknja i zlatne šljokice na očima ili pink cipele i pink karmin - to sve izgleda brutalno dobro (dok je u nivou detalja, ne kombinacije - crvena haljina, crveni karmin, crvena senka i crveni nakit), mislim takođe i na uklapanje stilova. Ukoliko ste obučeni veoma ženstveno, pastelne i nežne boje, lepršava haljina, svetle nijanse, nije prepručljiv crni smokey eye i grubi crni karmin, već nešto što će se nadovezati na tu ženstvenu priču - može i jači karmin ali oči su suptilne i tako. Znate na šta mislim.

Takođe možete uklopiti zasebno šminku i nokte - to su detalji koji izgledaju perfektno i odaju utisak uklopljenosti. 

Generalno četiri stvari koje uklopljene doprinose celoj kombinaciji, tako da ako njih uklopite možete obući nešto drugačije su: šminka - nokti - torba - cipele :D



5. I bukvalno najbitniji savet od svih!

Ne postoji ta profesionalna šminka, ta haljina ili cipele, frizura ili nokti koja će izgledati dobro kada ste mrgud. Zapamtite to.
Često kada se spremamo za bitne događaje zapadnemo u zamku misleći da je najbitniji izgled, ili smo toliko zauzeti time da ništa od stvari koje smo planirali ne pođe po zlu, i onda kada pođu (a obično nešto ne ispadne kako smo planirali čisto da nas testira) onda se opterećujemo time i spuštamo sebi raspoloženje i posle prođe pola te iste žurke dok počne da nam se popravlja raspoloženje. 

Ne znam da li se vama dešavalo, ali znam da se meni desi da isplaniram celu kombinaciju nedelju dana ranije i onda se taj dan obučem i spremim,nešto mi fali ili nešto nisam videla i onda samo sednem na krevet i onako se nerviram na sebe i na svet i što to nije savršeno i tako sedim i onda počnem da tražim nove kombinacije pa izrovarim sve, pa bude haos po sobi, pa mi je vruće i tako u krug i onda kada konačno nešto sklopim i izađem iz kuće toliko sam neraspoložena da tačno i balsku haljinu da sam obukla, bila bih ružna. 

Tako da, samo strpljivo i samo dobro raspoloženje. Vi kada se pojavite negde apsolutno srećni, nasmejani, opušteni, duhoviti i slatki, mislite da će nekoga da zanima da li vam se ta haljina zateže na kukovima ili vam se lokna na glavi oklembesila iako ste tri sata pravili frizuru?! Naravno da neće. 


Budite srećni, prihvatite nesavršenosti, dobro se zabavite, smejte se, slavite, uživajte i ne trošite energiju na nebitne stvari, a odeću, šminku i frizuru ionako gledaju prvih pola sata, posle se svi naviknu na to, popiju neko piće i sve što je bitno je da li im je prijatno pored vas. 

Srećna nova godinica, lepo se provedite gde god bili <3 



1 comment:

  1. Fokus su mi uvek ili oci ili usne, nikad oba jer uz toplotu, hranu, djuskanje, sa oba ne izgledam ok vec posle 2h

    ReplyDelete