Thursday, December 22, 2016

22 zanimljivosti o (pre)ljepoti :D

Zdravozdravozdravo

Danas vam donosim jedan od onih chill postova, čiji je glavni zadatak da saznate nešto novo, malo se zabavite i zaboravite nešto što vas mori  (a i donosi vam novu temu za razgovor kada nastupi onaj momenat čudne tišine, kao : "eee znas li ti kad je izumljen karmin?" i onda vas ta osoba pogleda i samo ode, i eto...rešili ste problem tišine hehe..he..he)

Dakle, u ovom fenomenalnom odabiru činjenica izdvojila sam one koje su meni bile stvarno interesantne i za koje sam se iznenadila kad sam prvi put čula za njih.
Uzmite sokić, zavalite se i navalite:


1.  Prodaja karmina se drastično poveća prilikom kriznih perioda u društvu (ratovi, ekonomske krize) i to se objašnjava željom žena da privuku potencijalnog partnera koji je ekonomski stabilan (budući da ih je sve manje u tim periodima).


2. U 16. veku u Engleskoj svetla, što belja koža, bila je simbol lepote, mladosti i plemićkog statusa. Zbog toga tadašnje žene su pribegavale raznim metodama, između ostalog bi mešale olovo i sirće i takvu smesu bi nanosile na lice ( i još bi eksperimentisale raznim sastojcima). Kako su takve supstance bile veoma štetne za kožu, njihova lica bez tih belih maski izgledala bi još gore i starije te ne bi mogle da izađu iz kuće bez maske. Na taj način zapadale bi u začarani krug gde bi nosile masku sve vreme zbog loše kože, a što su je više nosile koža bi im bila sve gora.


3. Osnivači jedne od vodećih make up firmi - MAC kozmetike, zapravo su bila dva muškarca, fotografa (obojica se zovu Frank) kojima se nikako nije dopadalo kako su i čime njihovi modeli bili našminkani jer nije lepo izgledalo na fotografijama, te su krenuli polako da stvaraju svoje proizvode i da ih pakuju u male teglice sa crnim poklopcima koje su i dan danas prepoznatljivo pakovanje MACa.


4. Estee Lauder je davnih dana pribegla jednom veoma pametnom reklamnom triku. Ulazeći u prodavnicu (u kojoj je procenila svoju ciljnu grupu),  "slučajno" je ispustila staklenu bočicu sa njenim parfemom na pod, i kada je miris počeo da se širi prostorijom, mnogi su je pitali koji je to parfem i na taj način je napravila svoje prve mušterije.


5. Dlake ispod pazuha su jako dugo bile skroz prihvaćene i njihovo masovno uklanjanje počelo nakon što se pojavila slika devojke u kupaćem kostimu u časopisu "Harper's Bazaar" 1915. godine, sa čistim pazusima.


6. Ranije (a možda negde i sada)  su se prilikom pravljenja šimera, šljokica i pigmenata koristile samlevene riblje krljušti. Danas je pronađemno da se samleveni komadići plastike isto ponašaju za šljokice te se oni koriste.


7. Procenjeno je da žena u proseku pojede 2-3 kilograma karmina tokom svog života (one koje se šminkaju naravno). 


8. Čak 80% bora koje imamo na licu, uzrokovane su delovanjem Sunca na kožu.


9. Tečni puder kakav mi danas znamo i koristimo prvenstveno je bio mnogo gušći, masniji i teži i bio je namenjen pozorišnim glumcima. 


10. Nokti brže rastu na dominantnoj ruci, a nokat koji najbrže raste je onaj na srednjem prstu. 

11. Žene u starom Rimu, mackale su se znojem gladijatora, da bi održale svoju lepotu (koristile su ga kao neku vrstu tonika).


12. Majonez može koristiti kao prva pomoć u borbi sa vaškama, kao i odlična maska za kosu.


13. Na svake 2-4 nedelje, nama se cela koža kompletno obnovi.


14. Najprodavaniji parfem na svetu je Chanel No5. - procenjuje se da se svakih 30 sekundi negde u svetu proda jedna bočica. Ime je dobilo jer je to peta verzija koju je za Coco Chanel napravio Ernest Beaux i koja joj se najviše dopala.

15. Osnivač Maybelline kozmetike, kompaniju je nazvao po svojoj sestri Maybel koja je koristila mešavinu vazelina i uglja za deblje i gušće trepavice.


16. Veća je verovatnoća da se šišanjem naprave novi ispucali krajevi ukoliko se šiša suva kosa, zbog toga se obično šiša nakon pranja kose, dok je kosa još uvek mokra.


17. U 18. veku u Engleskoj, za dlaku je bio izglasan zakon koji je olakšavao muževima da se što pre razvedu od žene ukoliko je uhvate da se šminka.


18.  Kupanje u kadi punoj jakog, crnog čaja, može da pomogne ukoliko ste izgoreli na suncu.


19. Najčešća povreda prilikom šminkanja je ubadanje oka štapićem od maskare.


20. Kraljica Elizabeta II nosi isključivo jedan lak na noktima i to Essie - Ballet Slipers. Istu nijansu koristi od 1980. godine.


21. Usne svakog od nas u apsolutno unikatne, poput otiska prsta. Ne postoje dve osobe sa istim otiskom usana.


22. Žene u proseku provedu 15 meseci svog života šminkajući se.


Eto, to su bile samo neke od zilijardu zanimljivosti koje postoje. Iskreno se nadam da ste naučili i pročitali nešto što niste znali i da vam je bilo zanimljivo.
 Do sledećeg četvrtka, veeeeeliki pouzdrav :D


Ps. Sledeći četvrtak - novogodišnje izdanje <3 ljubac

6 comments:

  1. Dosta od ovih stvari sam znala ali je osvezavajuce čuti neke nove stvari :) Odlican post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepše :D svašta tu ima smućkano, nekako su meni uvek ovakve stvari bile veoma zanimljive da pročitam :)

      Delete
  2. Vec nakon prve rečenice sam se slatko ismejala. Hvala za to. Iskreno, nista od ovoga nisam znala...khm, čega se pametan stidi...:D Eto, sad znam :).Posebno su mi se dopale zanimljivosti pod brojevima 4,10 i 17, mada je i 18 za nas lako-goreće odlican savet.:)Odlican!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahahaha :D mnogo mi je drago da ti se sviđa, hvala ti :) Meni je 4. favorit, predobra ideja eeeej... A iskreno kapiram da će biti prilika i tu 18icu da probam (i ja sam lako-goreća.... benzinac...) xD

      Delete
  3. Pitam se, ko jr bio mučenik koji je sakupljao znoj gladijatora i koliko li su te žene smrdele...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ja stvarno ne zelim ni da zamislim to... Onda ocigledno budu neverovatno lepse, ali svakako niko nece da im priđe zbog "arome" :D

      Delete