Friday, November 25, 2016

"Upoznaj me sa..." treći deo: KOREKTORI

*khm khm*...
Neje me bilo dugo priznajem, ali tu sam.
 Može se reći da sam veoma uzorna blogerka i da sam se pripremala za ovu temu  (salsa festival, kasni odlasci u krevet, gomila stvarčica, malo nervoze i puno sreće rezultirali su time da vidim nešto tamnije kolutiće ispod očiju, a i da izađe po koja bubuljica na licu, te sam itekako upućena u temu  kojom se danas bavimo).

Korektora ima brda, raznih tekstura, sastava, boja, izgleda, funkcija, te je ovo neki mali vodič kroz taj svet kako bih vam bar malo olakšala vašu sledeću potragu za njima.



KOREKTORI




Prva stvar koja ne bi trebalo da vas buni jeste to što za istu ili sličnu grupu proizvoda postoje dva naziva na engleskom jeziku: concealer i corrector ( mi Srbi smo jednostavni - korektor).

Ovo može da vam znači prilikom kupovine.
Corrector se obično odnosi na proizvod koji je tu da neutrališe, "ispravi" boju kože ispod, oni su uglavnom u boji, dok se concealer odnosi na proizvode lakše teksture koji su tu da posvetle neke delove kojima treba vratiti život, i u boji su kože ili malko svetliji. Otprilike to je neka opšta razlika.



Korektori se mogu naći u tri forme: tečni, kremasti u stiku i  teglici i korektori u boji.


Tečni  korektori (liquid concealers) su najčešće lakše strukture i imaju malo manje pigmenta od kremastih te su idealni za područje ispod očiju jer se ne nagomilavaju i ne skupljaju se čudno u finim linijicama i boricama oko oka. Naravno postoje i teži tečni korektori sa koji vam ne daju takvu garanciju, ali generalno su zamišljeni da budu lakše strukture i efikasno obave posao.
Osim ispod očiju možete posvetljivati i druge tačke vašeg lica njima (T zonu naprimer, ili deo obraza ispod kontura da biste naglasili te delove).


Greška koja se najčešće pravi prilikom pokušaja posvetljavanja lica, jeste izbor previše svetle nijanse. Dovoljna je i jedna nijansa svetlije da biste postigli željeni efekat, jer se dešava da umesto da prikrijete podočnjake svetlijim korektorom, napravite kontra efekat i odjednom imate bele krugove i opet je sva pažnja na njima.

Takođe važi isto pravilo kao i sa puderima. Malo po malo je mnoogo bolje nego sve odjednom. Ne treba preterivati na dnevnom nivou, i svaki put raditi obrnute trouglove ispod ociju i farbati pola face korektorom - fokusirajte se na delove sa kojih želite da skinete prirodnu senku koja tu postoji.
Većini ljudi je najtamniji deo u samom unutrašnjem uglu oka i taj mali prostor ispod unutrašnjeg ugla (uz pravu nijansu i na ovo mesto stavljeno malo korektora bukvalno instant ćete izgledati naspavano).

Tip: Uz tečni korektor skoro da vam nije potrebna baza za senku za oči, samo nanesite malo korektora, setujte i car ste.

Moja preporuka za tečni korektor kod nas je definitivno Aurin Correct me! ukoliko tražite nešto sa malo manjom pokrivnom moći i NYXov HD concealer ukoliko volite nešto jače.


Kremaste korektore možete naći u stiku (kao karmin) ili u malim teglicama. Oni su napakovani pigmentom i za područje ispod očiju su često previše gusti i masni, ali su zato idealni za sve bubuljice, ožiljke, nepravilnosti i pigmentacije na licu, dakle imaju veću pokrivnu moć.
Za prekrivanje ovakvih stvari, važno je da imate korektor tačne boje vašeg lica, jer ukoliko nanosite svetliji ili tamniji korektor na bubuljicu recimo, verovatno ćete više privući pažnju na taj deo lica nego da niste ništa ni stavljali (idealno bi bilo da posedujete paleticu sa više različitih nijansi kako biste mogli da ih mešati i uvek imali pravu nijansu).
Preporuka za dobar stik korektor je Rimmelov Hide the Blemish Concealer, jer je veoma kremast i lepo se blenda.


Tip: Stavili ste puder ali kad se pogledate u ogledalo i dalje vam radosno maše ta nova bubuljica, onako kao da kaže: "pfff.. dobar pokušaj, nećeš biti lepa večeras, deal with it!". 
Nemojte pričati sa bubuljicama kao ja, nego preduzmite sledeće korake:
1) Tankom četkicom za eyeliner prekrijte celu bubuljicu (slobodno jačim slojem korektora) i napravite kao krug oko nje  
2) Zatim prstom (ako imate ćevapčiće i brknućete u sred bubuljice bez razmišljanja, uzmite čistu četkicu za blendanje) spojite ivice tog kruga i ostatka kože, tačnije ublendajte tako da se ne vidi prelaz, ali ne tapkajte prstom po samoj bubuljici gde ste naneli najviše proizvoda, jer je njena površina glatka, i ionako je teže da se proizvod tu zadrži, a čim pipnete prstom, sav proizvod se lepi za njega. 
3) I na kraju, odmah uzmite puder u prahu za setovanje, stavite na ravniju četkicu, može i prst, i natapkajte preko bubuljice (setujte je). Ovaj korak zacementira sve ovo prethodno i vi imate prekrivenog smarača!

 Korektivni korektori (heeej i to je naziv!) - korektori u boji (dobro, ovo je pravi naziv.)

Ovo su korektori čija je životna svrha da neutrališu boju na vašem licu pre nego što nanesete puder. Dolaze u raznim bojama i svaka boja namenjena je drugoj stvari:
1. Zeleni korektor - neutrališe bilo koje crvenilo koje imate na licu (bubuljice, rozacea).
2. Narandžasti korektor - neutrališe plave i zelenkaste tonove na licu (tamni kolutovi ispod očiju, tamniji ožiljci od akni)
3. Ljubičasti korektor - osvežava umorno lice koje dobije i neke žućkasto-zelenkasti podton
Postoje da se nađu i paletice sa nekoliko ovakvih korektora kako biste uvek bili opremljeni za bilo kakvu situaciju...

...i mnogi drugi rade slične poslove...

Tip: Ovu vrstu korektora obavezno stavljajte pre pudera, jer je njihova poenta upravo da neutrališu kožu lica da kada naneste puder, sve izgleda izjednačeno.

Preporuka za dobre korektore u boji su definitivno NYX HD concealeri pa sad u kojoj boji želite, ja imam zeleni i ozbiljno dobro je pigmentovan ali se i vrlo lepo razmazuje u isto vreme.





Tip: Korektor nije puder! Sa namerom postoje i jedni i drugi. Puder je tu da ujednači, korektor je tu da reši stvar. Korektori su često dosta teži od pudera i izgledaju masno i zgusnuto kad se nanose na većim površinama lica. 

Tip: Vaše lice i šminka celog lica je ono što celom izgledu daje smisao. Ukoliko vam podloga nije dobra, nista drugo ne vredi. Zbog toga će vam značiti da uložite malo više vremena upravo u ovom segmentu šminkanja.


 Eto, nadam se da ste nešto novo naučili i da vam je bar malo pomoglo. Sada kad je prošao post sa korektorima, mogu da se vratim redovnom pisanju bloga i mirnom načinu života! :P (šalim se)
 Hvala vam :*



No comments:

Post a Comment